2015. nov. 1.

A civetmacska kávészem termelése

Mondtad már valamikor, hogy "ez a kávé szar"?
Miután ezt a bejegyzést elolvastad, mit mondanál? És megkóstolnád? Sokan nem csak megkóstolják, hanem horribilis összegért meg is veszik a
Kopi Luwak kávé fajtát. Egy csésze kávé ebből a fajtából Londonban nem is olyan rég 50Ł angol fontba került! Eszméletlen!

De mitől ilyen híres és méreg drága ez a Kopi Luwak kávé?
Hát attól, hogy az Indonéziában élő pálmasodró-civetmacska "termeli".civet macska eszi a kávébogyót
A civet macska az "előkészítés" fázisában
 foto: encrypted-tbn2.gstatic.com/
Ennek a kis civetmacskának a tápláléka: gyümölcs, kisemlősök, rovarok, az édes gyümölcsök, és az érett vöröses kávébab. A jó érett és édes kávébabot megeszi, 36 órán át emészti. Kivéve a kávémagot, vagyis a kávészemeket. Aztán ezeket az emészthetetlen kávészemeket, a világ legtermészetesebb módján, ott hátul kipottyantja.
Na de mivel ez a macska nem eszik
éjjel-nappal csak kávébabot, ezért bizony elég kevés amit kipottyant. Emiatt számít ez a kávéfajta különleges ritkaságnak és persze különlegesen drágának.


"A civetmacska gyomrában, állítják a rajongók, olyan enzimek "őrlik a kávét", melyek oldják, tompítják a kesernyés ízt, "megtörik" a fehérjéket, és ezzel együtt csökkentik a kávé savasságát és koffeintartalmát." (Frei Tamás)


Kopi Luwak kávét, minél többet


A ketreces nagyüzemi termelésre fogott, rabszolga civetmacska
De hát a kereskedő nem arról híres, hogy áll és várja, hogy a  civetmacska kénye-kedvére potyogtasson.
Kitalálták, hogy szaporítják a cibetmacskát és ketrecekbe rakva, - van ahol emberséges, van ahol embertele módon - "nagyüzemi termelésre" fogják őket.
Aztán az élelmesebbek arra is rájöttek, hogy a vásárlók többsége nem ismeri pontosan a
vörös-kávébab ízét. Hogy a profitot még jobban növeljék és a konkurenciánál olcsóbbak legyenek, kitalálták, hogy a vörös-kávébabot összekeverik egy silányabb minőségű olcsó kávébab fajtával.
De mivel semmi sem maradhat titokban, ezt a hamisított kávét elnevezték "ketreces" kávénak.
i0.wp.com/sprudge.com/
Hiába. Az ember már csak olyan fajta, aki nem ismeri azt a szót: elég. Sokkal inkább a "semmi nem elég" és a "minél több, annál jobb" a jelszava. Az ember soha ki nem elégülő mohóságnak nincs határa.A worldanimalprotection.org harcol a civet macskaketrecek ellen.

Szerencsére sokan vannak akik a kávészemeket a természetes módon gyűjtik be.

A worldanimalprotection.org és más szervezetek is harcolnak a civet macskák védelme érdekében.2002-ben Massimo Marcone, a Guelpg Egyetem professzora, a Discovery Channel megbízásából a  sumátrai esőerdőkbe utazott, hogy saját kezűleg "turkálja" ki a bevizsgáláshoz szükséges kávészemeket.
A vizsgálat eredménye kimutatta, hogy a Kopi Luwak kávébab kevesebb baktériumot tartalmaz, és a külső felületén mikrogödröcskék vannak, amit az állat gyomorában lévő savak marnak ki. A savak a kávén belül is jellegzetes nyomokat hagynak.


A professzor által bevizsgált kávét az Animal Caffee vállalkozás forgalmazza.
Marcone professzor szerint a piacon lévő civetkávék ötven százaléka hamis.
foto: encrypted-tbn1.gstatic.com/

Hiába a profit mindenek felett!
De van még egy ennél is drágább kávé. A következő bejegyzésben azt is megtudhatod, milyen "eljárással" és ki ízesíti.

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek lájkolj egyet. :) Jó érzés látni, hogy nem írogatok hiába.

Comments
0 Comments

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése