2015. okt. 31.

Miből lesz a cserebogár! Véletlen találmányok

Foto: cdn2.lybrary.com/
"Percy LeBaron Spencer is a radarok fejlesztésén dolgozott még a háború idején, amikor észrevette, hogy a mikrohullámok megolvasztották a zsebében felejtett cukorkát. Spencer elgondolkozott a jelenségen, majd 1945-ben szabadalmaztatta a mikrohullámok étel melegítésére történő felhasználását."
forrás: index.hu

Én történetesen nem szeretem és nem használom a mikrót. Fenntartásaim vannak vele szemben, ennyi.  De mint találmányt, nagyra értékelem.

Milyen érdekes, hogy sok az életünket megváltoztató, a hétköznapjainkba beépülő találmány a véletlen hatására született.
Ezen elgondolkodva kíváncsi lettem, vajon hány találmány született a véletlenből? Ennek a hatására elővettem a jó barátunkat a Google-t.Ezeket találtam teljesség igénye nélkül:
Szent-Györgyi Albertnek jött egyszer egy olyan gondolata, hogy az annyira utált zöldpaprikát - amit a felesége következetesen becsomagolt az uzsonnája mellé, megvizsgálja. Így született meg véletlenül, a C vitamin.

Egy elejtett lombikból (1903-ban) ami folyékony műanyagot tartalmazott, megszületett az az üveg, amelyből az autónk szélvédője is készül. Ugyanis az a folyékony műanyag nem engedte darabokra törni a lombikot. Így született meg véletlenül a ragasztott üveg

1928-ban Fleming véletlenül előlhagyott egy Petri-csészét tele baktériummal amelyben volt egy  Penicilium nevű penészgomba-spóra. Mire két hét múlva visszament a laborba, észrevette hogy a penészgomba-spóra körül élesen egy gyűrű alakzatban határolódnak el a baktériumok. Így jött rá arra, hogy ez a Penicillium penészgomba baktériumölő hatással rendelkezik. Így született meg a sokak életét megmentő penicilin.


                                                                                
A tépőzár "anyja"

 George de Mestral svájci úrnak feltűnt, hogy a ruháján és a kutyájának a szőrén milyen makacsul odaragad a bogáncs. Fogta magát és nagyítóval megvizsgálta a bogáncsot. A bogáncs sok apró kampócskája hatására megszületett benne az ötlet, hogy egy ehhez hasonlót fog készíteni a ruhák záródására, pl. a gombok helyett. Így született meg egy praktikus találmány, a tépőzár.

"Shennong nevű kínai császár a szabadban forralta az ivóvizét, ahogy mindig is szokta. Aznap különösen szeles idő volt (legalábbis a legenda szerint), és egy közeli teacserjéről levelek hullottak az üstbe. Ott észrevétlenül áztak egy ideig. Shennong kiüríthette volna az üstöt, és kezdhette volna elölről, de mivel tekintélyes gyógynövényszakértő is volt, inkább kíváncsian megkóstolta a főzetet – így kezdődött a teázás története." - forrás: rd.hu Így született meg a teázás.
1825-ben egy John Walker nevű gyógyszerész a különböző keverékekhez használt pálcáját meg akarta tisztítani. De az a valami ami a pálcán volt, sehogy se akart leválni a pálcáról. Ekkor mérgében elkezdte a pálcát a földhöz dörgölni, gondolván így majd lejön róla a szennyeződés. A dörgölés hatására a pálca lángra kapott. Így született meg az a foszforos dörzsgyufa, amelyet a filmekben a csizmájukhoz, ruhájukhoz dörzsölve gyújtottak meg a deli marhapásztor legények és a banditák.
Elég veszélyes volt, mert ha nem vigyáztak eléggé, hamar lángra lobbant nem csak a gyufa, de a nadrágjuk is.
Ezt a véletlen begyulladást küszöbölte ki később Irínyi János a biztonságos gyufa feltalálója.."Charles Goodyear évekig várt egy szerencsés balesetre, míg az végre bekövetkezett. Az úriember sikertelenül kísérletezett azon, hogy a gumit hő és fagyállóvá tegye. Egyszer véletlenül gumi, kén és ólom keverékét löttyintette a forró sütőre. A hő elszenesítette és megkeményítette a trutyit, de az még mindig használható volt. Voila, így született a gumiipar nagy áttörése. Ma az autógumitól kezdve a jéghoki-korongig mindenhol használják a találmányt." Forrás: divany.hu Így született meg a kemény gumiArchimedész fürdőjébe szállva fedezte föl azt a fizikai törvényt, mely szerint: minden vízbe mártott test, a súlyából annyit veszt, mint amennyi az általa kiszorított víz súlya. Ennek a felfedezésnek köszönhetően, könnyen észre lehetett venni az aranyhamisítókat.A kávé a kecskék találmánya

Volt egyszer egy kecskepásztor. Észre vette, hogy amikor a kecskék egy bizonyos bokor bogyóiból esznek nyugtalanok lesznek, éjszaka nem pihennek. A pásztor elmondta a felfedezését a szerzeteseknek.
"A papok, hogy megfejtsék a rejtélyt, kimentek a legelőre. A kecskék éppen egy élénkzöld levelű, fehér virágokkal és érett bogyókkal telt fáról lakmároztak.
A szerzetesek arra gyanakodtak, hogy ez az ismeretlen növény okozza az állatok nyugtalanságát. Megkóstolva a fa gyümölcsét, kellemes ízűnek találták. Vittek belőle a kolostorba, hogy ott közelebbről is megvizsgálják. Este szokott ájtatosságuk előtt, megfőzték a gyümölcsöket, hogy a bennük lévő kemény magvakat megpuhítsák. A levesnek jó íze volt. Éjszaka meglepetve tapasztalták, hogy nem álmosak, holott máskor alig tudták nyitva tartani a szemüket a fáradtságtól. Ettől kezdve rendszeresen fogyasztották az új italt, melyről elterjedt a környéken, hogy felfrissíti az embert.
Így fedezték fel - e történet szerint - a kávét Kaffában, Abesszíniában, ahonnan később a világ minden részére átterjedt a fogyasztása." forrás: kave.merillo.hu


A kávét elterjesztő zarándokok
A mekka mokka  ( kép: perlbal.hi-pi.com)

De miért is hívjuk a kávét "mokkának"?
A 16. században Kairóba is eljutott a kávé, (..) Kaffából esetleg Adenen keresztül jutott el Mekkába, a zarándok találkozóhelyére. Ők a mekkai kávéivó helyeken megismerték, majd megszerették a kávé nagyszerű tulajdonságait, és a kávéivás szokását magukkal vitték saját hazájukba"
forrás: kave.merillo.hu


Foto: bizpacreview.com/


 A végére hagytam Kolumbuszt, aki egész véletlenül felfedezett egy addig ismeretlen világrészt.

Remélem tetszett. Ha igen, nyomj egy lájkot. 


Comments
0 Comments

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése